Huichol-kukka
Korut, Korvakorut, Rintaneula, Tekniikka, Yleistä

Huichol – helmityöt

Olin muutama viikko sitten pitämässä helmityökurssia Kapiokirstu Ry:n tiloissa Tervakoskella. Tällä kertaa kurssilaisille ei ollut mitään tiettyä teemaa, vaan tarkoituksena oli jatkaa kesken jääneitä töitä ja antaa ideoita sekä auttaa uusien töiden aloituksessa.

Taisi käydä niin, että kaikki saivat uusia ideoita ja tietoa – myös kurssin opettaja.

Yksi kurssilainen oli törmännyt helmityötapaan nimeltä huichol ja se oli ihan uusi juttu minulle – en ollut koskaan kuullutkaan. Sitähän piti sitten lähteä tarkemmin tutkimaan ja innostuin näistä värikkäistä helmitöistä.

Huicholit ovat Meksikossa, Sierra Madren vuoristossa, elävä alkuperäiskansa. Netistä löytyy tuolla ”huichol” sanalla tietoa tästä kansasta ja heidän taiteestaan. Heidän helmityönsä ovat todella värikkäitä!

Korujen lisäksi tekniikkaa käytetään esineiden peittämiseen helmillä. Keräsinkin pinterestiin ”taulun” Huichol- helmitöistä, niin koruista kuin taide-esineistä, kannattaa vilkaista!

Löysin muutaman kukka-aiheisen helmityön netistä malliksi ja lähdin testaaman niitä. Huomasin, että alkuperäiskansan vastaavanlainen runsas värien käyttö on pohjoismaalaiseen värimaailmaan tottuneelle vaikeaa.

Helmitöihin tarviaan siemenhelmiä ja sopivaa siimaa. Lähdin ensin testaamaan siimaa, sillä halusin tehdä koruista tarpeeksi jäykkiä jotta niistä saisi korvakoruja.

Testasin kahta erilaista siimaa jotka löytyivät korutarvikkeideni joukosta:

Kumpikin siima oli 0,008 tuuman eli 0,20 mm:n vahvuista. Vetolujuus ja värit näissä olivat erilaiset: FireLine oli läpinäkyvää ja 6 lb eli 2,7 kg. WildFire oli mustaa ja 12 lb eli 5,5 kg. Ilmeisesti siiman vetolujuuden ero vaikutti siihen, että mustalla siimalla testaamani kukka oli paljon jäykempi kuin läpinäkyvällä, vähemmän vetolujuutta sisältävällä siimalla tehtynä. Jämäkämpi oli parempi korvakoruun. Toivottavasti siimojen merkeissä ei ole isoa eroa – täytyy vielä jatkaa testaamista kunhan saan hankittua lisää siimaa.

Kun sopivan jäykkä siima oli valittu aloitin isomman työn. Valitsin malliksi kukan jossa on kolmessa kerroksessa terälehtiä. Viimeisen terälehtikerroksen sain puoliväliin valmiiksi kunnes siima loppui. Tällainen helmityö vie uskomattoman paljon siimaa!

Tässä puolivalmis kukka – tästä tulee kenties rintakoru:

bty

Tässä muutamia korvakoruaihioita, joissa testasin mallia, väriä ja siimoja:

 

Onko Huichol sinulle tuttu? Olisi kiva kuulla kommentteja mitä mieltä olette näistä koruista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s