Tekniikka

Tilkkutyönä pannulappu Amishien tyyliin

Löysin netistä mielenkiintoisen tilkkutyötekniikan nimeltään ”Amish folded star”, jossa tilkkuja taitellaan kolmioiksi ja niistä muodostetaan lopulta monikerroksinen tähtikuvio. Tämä tilkkutyötekniikka oli sen verran mielenkiintoinen, että pakkohan sitä oli testata! Näin syntyi pieni pannulappu, jota voi käyttää myös pannunalusena.

Vapaasti suomentaen tekniikka voisi olla ”Amishien taiteltu tähti”. Jos tämä tilkkutyötekniikka kiinnostaa ja haluat tehdä oman pannulapun tai pannunalusen, suosittelen että etsit Youtubesta videoita nimellä ”Amish folded star quilted hotpad”. Samalla haulla löytyy myös netistä hakemalla erilaisia blogikirjoituksia, joista näkee ohjeita jos englanti taipuu.

Tarvikkeet

Tähän työhön tarvitaan neljää eriväristä puuvillakangasta joista muodostuu tähtikuvio. Näiden lisäksi tarvitaan taustakangas, jolle työ kiinnitetään. Itse käytin taustalla tummanharmaata puuvillaa. Taustakangas ei lopulta näy valmiissa työssä eli sen värillä ei ole väliä. Tilkkutyökankaiden lisäksi pannulappuun tarvitaan kuumuden kestävää vanua täytteeksi sekä taustakangas. Työn reunat huolitellaan vinonauhalla. Itse käytin valmista vinonauhaa, mutta sen olisi voinut myös leikata itse puuvillasta.

Työvaiheet

Tähti muodostuu erivärisistä ja erikokoisista neliöistä, jotka taitellaan tietynlaisiksi kolmioiksi. Nämä kolmiot kiinnitetään ja ommellaan kokojärjestyksessä taustakankaalle niille merkittyihin kohtiin. Oli jännä nähdä miten kerros kerrokselta työstä lopulta muodostui tähti.

Alla kuvista näkyy työn vaiheet ja miten eri kerrokset syntyvät. Vasemmalla näkyy alkutilanne, jossa ensimmäinen kerros taiteltuja vaaleanbeigejä kolmioita kiinnitettynä. Niiden alla on saman värinen neliö, joka laitetaan ensimmäisen kerroksen taustaksi. Näin taustakangas ei näy työn läpi.

Keskimmäisessä kuvassa on toinen kerros kolmioita, käytin tummanruskeaa puuvillaa beigeillä pilkuilla. Tässä kerroksessa kolmiot asetellaan hieman limittäin. Oikealla näkyy kolmas kerros, jossa käytin kukkakuvioista puuvillaa. Nyt näkyy jo tähtiä! Neljäs, eli uloin kerros, johon tuli tummanruskeat kolmiot, jäi kuvaamatta.

Kun kerroksia on tarpeeksi, tässä työssä nuo neljä kerrosta olivat riittävä määrä, työ tikataan vanuun ja halutessa myös taustakankaaseen. Itse tikkasin työn vanuun, näin ei työn takapuolelle tullut ompeleita näkyviin. Täytyy sanoa että ompelukoneella tikkaaminen oli tässä ensimmäisessä työssä melko haastavaa. Vaikeinta oli saada ompelulinjat suoriksi siten, että sai kaikki kolmiot kiinnitettyä. Myöhemmin löysinkin vinkkiä netistä, että tikkauksen voisi tehdä käsin ompelemalla. Sitä täytyy seuraavassa tällaisessa tilkkutyössä testata.

Lopuksi työn ulkoreuna muotoillaan. Tein työstä pyöreän ja siitä tulikin hyvin käteen sopiva. Viimeisen silauksen antaa vinonauha, jolla reuna huolitellaan. Ompelin vinonauhan toisen reunan koneella ja toisen reunan käsin.

Valmis työ

Näitä voisi tehdä enemmänkin, sen verran koukuttavaa tilkkujen asettelu oli. Oli hauska nähdä miten tähti muodostui ja näkyi miten tästä saisi erilaisia versioita vain kankaiden järjestystä vaihtamalla.

Onko sinulle ”Amish folded star”- tilkkutyötekniikka tuttu?

Itse ajattelin, että tätä tähtikuvio-tekniikkaa voisi käyttää vaikka pussukoissa, kasseissa tai laukuissa. Täytyy vähän kehitellä, jos vaikka saisin nettikauppaan tästä jotain tuotetta myyntiin. Mutta ensin tehtailen vielä muutaman pannulapun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s