neulonta, Tekniikka

Paidasta takki auki leikaten eli steekaten

Oletko steekannut kirjoneuletta eli leikannut kirjoneulepaitaa auki siten että siitä tulee kirjoneuletakki? Sain juuri ensimmäisen kirjoneulevillatakkini steekkaamalla valmiiksi ja kerron millainen projekti oli.

Halusin oppia steekkaamisen ja ottaa haltuun tämän työtavan. Aikani tutkittuani ja tehtyäni muutaman testin koetilkulla, aloitin projektin. Neuloin Jennifer Steingassin Dreyma-paidan ohjeella itselleni villatakin islantilaisesta Léttlopi –villalangasta.

Miksi kirjoneulepaita tulisi leikata auki takiksi? Miksi en neuloisi sitä vain suoraan takiksi? Siksi että steekkaamalla saa kirjoneulepinnan neulejäljen helpommin ja varmemmin tasaiseksi.

Toki neuletakin voi neuloa esim. erillisistä paloista (vasen ja oikea etukappale sekä takakappale) tai yhtenä kappaleena (vasen etukappale, takakappale ja oikea etukappale muodostavat yhtenäisen kappaleen). Näissä kappaleet neulotaan tasona, siten että neulottavaa kappaletta neulotaan edestakaisin, jolloin joka toinen kerros neulotaan nurjalla puolella. Kirjoneuleen neulominen nurjalla on melkoisen haastavaa jos haluaa tasaisen neulepinnan, puhumattakaan neulomisen nopeudesta. Tällaisia tasona neulottavia neuleita neuloisin erilaisilla pitsineulepinnoilla tai vaikka palkkiraitoina, mutta kirjoneuleen neulominen ei todellakaan houkuttele!

Kirjoneuleessa nurjan puolen kirjoneuleen neulominen on siis hankalaa & hidasta ja steekkaaminen on tähän ratkaisu. Steekattava neule neulotaan suljettuna neuleena, joten siinä ei neulota ollenkaan nurjalla puolella. Neuleen oikealla puolella kirjoneuleen kuvion seuraaminen on helpompaa ja neulominen on nopeampaa kun voi neuloa sileää oikeaa neulosta koko ajan. Lisäksi kirjoneulepinnasta tulee helpommin tasaista.

Lyhykäisyydessään steekattaessa neulotaan kirjoneulepaita pyörönä ja aukileikattavaa kohtaa varten varataan etukappaleelle tietty määrä silmukoita. Steekattavat reunat vahvistetaan ja kappale leikataan auki näiden vahvistettujen kohtien välistä.

Vinkkejä steekkaukseen

Tutkin aluksi netin syöveristä erilaisia työtapoja ja vinkkejä.  Tärkein vinkki on mielestäni se, että steekkaaminen ei sovi tekokuiduille, sillä ne ovat usein liukkaita ja auki leikattu reuna saattaa purkautua helpommin.  Tässä käyttämäni 100% villalanka on paras steekkaamiseen. Sen karkeus ja takertuvuus takaavat, että neule ei lähde purkautumaan helposti, jos leikatun reunan vahvistuksesta ei tule tarpeeksi pitävä. Löysin netistä myös sekoite-villalangoista tehtyjä steekkauksia, mutta sellaisessa pitäisin todella tarkasti huolta että leikattava reuna on kunnolla vahvistettu.

Toiseksi tärkein vinkki oli mielestäni se, että auki leikattavassa kohdassa on vältettävä pitkä langanjuoksuja. Pitkissä langanjuoksuissa ei saa varmasti kaikkia lankoja mukaan vahvistettavaan reunaan ja neule voi lähteä purkautumaan. Eli on pidettävä huoli että kaikki langat tulevat mukaan vahvistettavaan reunaan.

Youtubesta löytyy paljon erilaisia ohjevideoita siitä miten neuleen auki leikkaaminen kannattaa tehdä.  Hyviä hakusanoja on esim. steeking, hand reinforced steek.

Löysin ainakin kolme erilaista tapaa miten auki leikattava kohta vahvistetaan :

  • ompelukoneella ompelemalla
  • virkkaamalla
  • käsin ompelemalla neulalla ja langalla

Päädyin tekemään vahvistuksen käsin neulalla ja langalla. Halusin tehdä neuletakkini kokonaan käsin ilman konetta ja koin, että käsin ompelemalla sain langat paremmin ”vangittua” kuin ehkä virkkaamalla.

Tämä jjoes209:n ohjevideo  ”Hand reinforced steek” Youtubessa, oli mainio ohje käsin vahvistettavaan steekkausreunaan.

Näin steekkasin kirjoneulepaidasta takin

Steekkauskohta oli takissani leveydeltään 7 silmukkaa. Ohjeissa oli kapeampiakin, mutta pidin tuota turvallisena, jotta on tilaa tehdä käsin vahvistus. Neuloin kirjoneuleosiossa shakkiruutuneuletta eli joka toinen silmukka pohjavärillä ja joka toinen kuviovärillä, näin ei tullut pitkiä langanjuoksuja nurjalle.

Ennen steekkauksen vahvistamista neulalla ja langalla, poimin nappilistojen silmukat ja neuloin nappilistat valmiiksi. Sen jälkeen neule meni kylpyyn eli kastelin sen ja asettelin tasolle kuivumaan. Kastelun tein siksi, että kirjoneuleen pinta tasoittui, neule ”rentoutui” ja karkea islantilainen villa pehmeni hieman.

Tässä näkyy valmiit nappilistat sekä niiden välissä kirjoneuleen shakkiruutu-kuvioinen steekkaus kohta.

Sitten steekkaamaan! Ompelin etupistoin terävällä neulalla ja sukkalangalla (eli hieman ohuemmalla nylon-vahvisteisella villalangalla) helmasta kaula-aukkoon. Yritin ottaa jokaisen silmukan mukaan ja pitää langan kireyden löysähkönä.

Tämän jälkeen käänsin työn siten, että pystyin tekemään jälkipistoja oikealta vasemmalle eli takaisin kaula-aukosta helmaan päin etupistoja seuraten. Jälkipistoon oli hyvä hokema : ” kaksi askelta eteen, yksi taakse”.

Sitten kun olin ommellut näin kaksi ommeljuovaa, leikkasin terävillä saksilla neuleen auki näiden ompeleiden välistä. Takki oli syntynyt!

Steekkausreunan viimeistelyynkin on useita tapoja. Reunan voi jättää viimeistelemättä, sen voi kiinnittää nurjalle muutamalla pistolla tai sen päälle voi ommella koristenauhaa suojaksi ja peittämään.  Suosimani lause: ”korosta sitä mitä et voi peittää” kävi tähän hyvin, sillä päätin käyttää koristenauha-tapaa. Ompelin  steekattuihin reunoihin käsin värikästä puuvilla-vinonauhaa koristeeksi ja suojaksi. Näin sain mustavalkoiseen takkiini vähän piiloväriä.

Värikäs puuvillavinonauha steekkausreunan päällä.

Takistani tuli juuri sellainen kuin olin suunnitellut

Raverlyprojektini : Dreyma-villatakki

Lankana: Ístex Léttlopi (värit : 52 balck, 54 light ash grey, 56 heather grey, 51 white)

Seuraava steekkausprojekti jo mielessä

Projektini oli niin onnistunut että suosittelen steekkaamista kaikille eli kokeilemaan vain rohkeasti! Mielessäni on jo seuraava projekti, jossa voisi syntyä steekkaamalla vetoketjullinen villatakki. Mutta ensin taidan odotella rauhassa kunnes islantilaisten villalankojen saatavuus taas paranee.

Olisi mielenkiintoista kuulla kokemuksistasi kirjoneulevillatakin tai jonkun muun neuleen auki leikkaamisesta. Millaisia kokemuksia sinulla on steekkamisesta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s