lankakakut
Käsityöläinen, neulonta

Neuleprojektin aloittaminen

Hirvittääkö neuleprojektin aloittaminen? Etkö tahdo päästä neulomisessa alkuun? Tässä muutamia ajatuksia pohdittavaksi ennen kuin otat puikot ja langan käsiisi.

Miksi neulon?

Aivan ensimmäiseksi kannattaa selvittää itselleen miksi neuloo. Sen jälkeen kun on selvittänyt itselleen, että neulomiselle on joku muukin syy kuin vain tarve, jaksaa varmasti neuloa projektinsa valmiiksi asti.

Itse neulon, tai yleensäkin teen käsitöitä, monestakin syystä.  Päällimmäisin syy lienee se, että joku tarvitsee kyseisen  tuotteen käyttöönsä. Tämän lisäksi koen että käsillä tekeminen on hyvä stressinpoiston väline, saan toteuttaa luovuuttani ja lisäksi opin koko ajan uutta. Harvoin enää katson televisiota ilman neuletta.

Millaisen projektin haluaisin neuloa?

Jos haluaa jotain helppoa ja  ”aivotonta” ei kannata valita mallia jossa on paljon pitsineuletta tai jotain muuta monimutkaista. Toki helppojakin pitsikuvioita on olemassa – malli ratkaisee siis paljon.

Minulla on useita neule- ja virkkaustöitä samanaikaisesti työn alla. Tämän olen kokenut hyväksi tavaksi itselleni, sillä näin käsilläni on aina vireystasoni mukainen työ: helppo työ kun ei jaksa ajatella mutta haluaa tehdä jotain käsillään ja vähän haastavampi työ sitten niitä kertoja varten kun haluaa kunnolla paneutua tekemiseen.

Joskus kuulin että kolme eritasoista keskeneräistä neuleprojektia yhtä aikaa olisi tuottavinta eli olisi koko ajan tekeillä yhdet sukat, yksi huivi ja kolmantena  joku isotöisempi neuletyö esim. villatakki. No, tätä ohjetta en ole noudattanut kirjaimellisesti, mutta yleensä on vain yksi isotöinen ja useampi pienempi työ yhtä aikaa kesken.

Mikä on taitotasoni?

Kannattaa myös miettiä mikä on oma taitotaso ja millaisen työn haluaa sitä ajatellen aloittaa. Jos ei ole koskaan neulonut kirjoneuletta tai pitsineuletta ei kannata aloittaa vaikeimmasta ja isotöisimmästä projektista, vaan etsiä itselleen aloittelijalle sopiva projekti. Kun taito on hallussa voi sitten siirtyä vaikeampaan ja haastavampaan projektiin.

Jos ei ole koskaan neulonut englanninkielistä ohjeista kannattaa alkuun etsiä sanastoa ja sitten katsoa sellainen ohje joka olisi suomeksikin itselle helppo.  Siitä pääsee ehkä helpoiten alkuun ja voi sitten jatkaa haastavampiin töihin.

Jos on jo kokenut neuloja voi käydä kuten itselleni kävi muutaman sukan kanssa: kadotin neuleintoni koska en saanut mitään haastetta tavallista sukkaa tehdessäni. Sitten keksin etsiä ohjeen joka aloitettiin kärjestä eli neulottiin varpaista varteen ja ohjeen kantapää oli itselleni uusi. Näitä sukkia neuloin sitten innoissani. Eli kannattaa muistaa haastaa itsensä!

Mistä inspiraatiota ja ohjeita?

Inspiraatiota ja ohjeita löytyy  eniten ehkä sosiaalisesta mediasta ja youtubesta. Lisäksi netin blogit ja käsityöalan sivustot tarjoavat myös paljon inspiraatiota ja ohjeita. Unohtamatta myöskään käsityölehtiä ja –kirjoja sekä messuja ja tapahtumia.

Mistä lankaa?

Lankojen valinta aukaisee runsaudensarven ja valinnasta voi tulla vaikea.  Itselläni lankojen valinta riippuu paljolti siitä mitä ja kenelle olen tekemässä. Halpoja lankoja löytyy lähimarketista, mutta jos haluan tehdä vähänkään suuritöisemmän neuletyön hankin langat yleensä netistä tai jostain lankoihin erikoistuneesta kaupasta.

En ole vielä ostanut lankaa ulkomailta, kotimaisissa nettikaupoissa on mielestäni ihan kattava valikoima ja osaksi myös haluaisin kannattaa enemmän kotimaisia käsinvärjääjiä.

Käsityömessut ja erilaiset tapahtumat ovat myös hyviä langanostopaikkoja. Silloin näkee monen eri tekijän lankoja samalla ja  mikä ehkä tärkeintä, näkee langat fyysisesti ja pääsee kunnolla niitä hypistelemään. Olen joskus tehnyt niin että messuilla nähty lanka on innoittanut tilaamaan sitä myöhemmin kyseisen myyjän nettikaupasta.

Mitä tarvitaan huiviprojektin aloittamiseen?

Joku malli innoittaa aloittamaan projektin eli ensin pitää hankkia ohje. Yleensä selaan Ravlerystä sopivaa ohjetta, tai olen nähnyt jossain kivan ohjeen ja etsin sen käsiini. Sitten pitää löytää projektiin sopivat langat. Raverly on hyvä apu tässä, sillä sieltä näkee millaisista langoista muut ovat tehneet samaa ohjetta.

Ohjeen ja langan lisäksi tarvitaan tietysti sopivat puikot. Yleensä katson että käsillä on ohjeen suosituksen mukaisten puikkojen lisäksi myös isommat ja pienemmät puikot, varsinkin jos lähden tekemään isoa neuleprojektia ja teen ensin koetilkun selvittääkseni neuletiheyden.  Voi olla että tarvitsen  esimerkiksi puoli kokoa tai koon pienemmät puikot saavuttaakseni saman neuletiheyden kuin ohjeessa.

Kun on ohje, langat ja puikot on hankittu pitää langat vielä keriä vyyhdeiltä kerille – jos siis on ostanut langat vyyhteinä. Kerimistä helpottaa vyyhdinpuut ja kerijälaite, mutta ilmankin selviää käyttämällä vyyhdinpuuna vaikka keittiötuolin selkänojaa (tai toisen käsivarsia) ja kerimällä vyyhdiltä käsin lankakeriksi. 

Sain vihdoin hankittua kerijälaitteen ja ensimmäisellä kerralla tulikin kerittyä näitä lankakakkuja monenlaisista langoista ihan testimielessä.


Nyt olisi langat kahteen huiviin ja yhteen virkkausprojektiin valmiina odottamassa.

lankakakut
Kerijälaitteella kerityt langat.

4 vastausta artikkeliin “Neuleprojektin aloittaminen”

 1. Mielenkiintoisia näkökulmia. Minä miellän neulomisen matkustus- ja palaveritekemiseksi enkä malta kotona istua neulomassa. Olisi ihan mukava neuloa, mutta täytynee miettiä joku riittävän pieni työ, jotta se valmistuisikin joskus. Nykyään en nimittäin istu palavereissa ja matkustuskin on vähäistä.

  Liked by 1 henkilö

 2. Neulomisessa on kiva toteuttaa omia ideoita ja välillä on terapeuttista vain neuloa ja antaa ajatusten lipua omia ratoja. Huomaan, että jotakin jännittävää katsoessa telkkarista, alan aina kiivaammin kutomaan, vaikkapa lätkämatsia. Ihan huvittaa ja no, seuraavana päivänä saakin sitten jo purkaa neulomuksien toopeiluja:) Kaikkein tärkeintä on tietysti minusta saada aikaan hyödyllistä ja tarpeeseen, kuten itsekin tuossa alussa mainitsit:)

  Liked by 1 henkilö

 3. MIelenkiintoisia ajatuksia. Minulla onkin nyt tökkinyt pitkään sukan neulominen valmiiksi asti. Teen sukkaa, koska haluan käyttää karsean värisen langan pois. Raidoitan sitä toisella kivalla värillä, niin sukasta tulee ihan ok-värinen. Mutta voin kertoa kyllä että tämä ei ole motivoiva tapa neuloa. Kuulostaa tosi hyvältä ajatukselta tuo kolmen ( tai useamminkin) neuletyön pitäminen saatavilla.

  Liked by 1 henkilö

 4. Minä en ole neulonut, paitsi koulukäsityössä. Muistan kyllä, että tykkäsin ja tein kotonakin silloin jotain omaa kaulaliinaa tms. Nyt aikuisena olen vain ommellut, mutta ajatus neulomisesta/kutomisesta on jo hiipinyt mieleeni, joten uskon innostuksen siihenkin lähivuosina koittavan. Minä olen kyllä juuri sellainen, että pitää aloittaa helposta – muuten menee pilalle ja kyllästyn. Pitääpä sitten muistaa palata näihin hyviin vinkkeihisi!

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s