neulonta, Neulotut asusteet, Ohjeet, Vauvalle

Pieniä pipoja liukuhihnalla

Pieniä pipoja valmistui kuin liukuhihnalla kun tein erimallisia vauvanpipoja. Halusin testata erilaisia vauvan pipomalleja ja vertailla niitä. Löytyisikö se THE pipo? No, testasin kolmenlaista mallia joista jokainen oli omalla tavallaan hyvä… valitettavasti yhtä parasta niistä en pysty valitsemaan!

Kypärämyssy

Ensimmäisenä esittelyssä perinteinen, siksak-pipoksikin kutsuttu, vauvan kypärämyssy.

Mallissa otsalle muodostuu ikäänkuin lippa, joka suojaa otsaa. Lisäksi kypärämyssy  suojaa hyvin korvia. Edestä solmittavana myssy ei tule valumaan vauvan silmille esimerkiksi vaunussa nukkuessa.

Novitan sivuilta löytyy hyvä ohje tähän perinteiseen myssyyn. Ohjeessa myssy neulotaan Nalle-langasta 3 mm:n puikoilla.

Tässä mallissa neulotaan ainaoikein neuleella siksakkia muodostava kappale joka ommellaan takasaumoista yhteen. Näin muodostuu soikeahko myssy. Eteen kiinnitetään vielä neulotut solmimisnauhat.

Novitan ohjeessa käytetyssä Nalle-langassa on 75% villaa ja 25% polyamidia eli se saattaa suoraan iholle laitettaessa kutittaa herkkää ihoa. Jos myssyn alla käyttää ohutta kankaista kypärämyssyä ei tuo langan laatu ole ongelma. Itse käytän kaikissa vauvaneuleissa ohutta 100% merinovillalankaa, sillä merinovilla ei kutita herkkääkään ihoa.

Tässä perinteinen kypärämyssy:

Vauvan kypärämyssy

Tässä mallissa käytetty aina oikein -neule joustaa paljon eli myssyn käyttöikä kasvaa kun myssy joustaa vauvan kasvaessa. Miinusta tämä malli saa taakse tulevista saumoista. Toki ne saa ommeltua melko litteiksi, mutta silti välttäisin mieluummin saumoja.

Norjalainen vauvan myssy

Ensin törmäsin netissä englanninkieliseen ohjeeseen  Sweet Baby Cap yhdessä norjalaisessa blogissa. Tämän jälkeen löysin Viljavalla-blogista saman ohjeen suomennettuna. Näiden lisäksi etsin netissä norwegian baby cap -hakusanoilla ja löytyihän muitakin ohjeita tämäntyyliseen myssyyn. Kaikissa ohjeissa näyttää olevan yhteistä se että myssyn päälaki nousi tonttulakkimaiseksi ”hiipaksi”. Lähdin testaamaan näiden ohjeiden yhdistelmää ja muokkasin päälakea pyöreämmäksi kaventaen päälaen silmukoita eritavalla kuin alkuperäisissä ohjeissa.

Tässä versioni norjalaisesta vauvan myssystä:

norjalainen vauvan myssy

Tässä mallissa myssy neulotaan alareunasta ylöspäin yhtenä kappaleena ja muotoillaan lisäyksillä ja kavennuksilla. Valmis myssy suojaa hyvin otsan ja korvat, samoin kuin tuo perinteinen kypärämyssykin. Tässäkin mallissa neulotut somimisnauhat pitävät myssyn hyvin paikoillaan. Norjalainen vauvan myssy neulottiin sileää neuletta, reunaa lukuunottamatta, tämän vuoksi myssy ei jousta samaan tapaan kuin tuo perinteinen eli sen käytöikä on pienempi. Hyvä puoli tässä mallissa on että myssyyn ei tule ollenkaan saumoja painamaan vauvan päätä.

Perinteinen pipo

Kolmantena versiona on perinteinen pipo. Verrattuna aiempiin malleihin tällainen perinteinen pipo ei suojaa niin hyvin otsaa tai korvia ja koska siinä ei ole solmimisnauhoja se ei pysy niin hyvin vauvan päässä nukkuessa.

Dropsilla on hyvä ilmaisten ohjeiden ”kirjasto” netissä ja sieltä löytyi lähtökohta tälle myssylle tästä ohjeesta. Käytin ohjeesta silmukkalukua, lisäyksiä ja kavennuksia. Mallinmukaista ”rusettipantaa” en halunnut vaan käytin garter rib stitch -neuletta. Se taitaa olla suomeksi rikottu joustin. Tuolla englanninkielisellä nimellä löytyy hyviä ohjevideoita youtubesta.

Tässä versioni perinteisestä piposta:

vauvan neulepipo

Pipo on vielä kastelematta eli neulepinnasta tulee sileämpi viimeistelyn jälkeen. Tässä pipossa käytetty neulemalli tuo pipoon joustavuutta reilusti ja se antaa pipolle enemmän käyttöikää. Reunuksen joustinneule on erotettu pipon neulepinnasta muutamalla kerroksella tavallista sileää neuletta, sen avulla reunus kääntyy helpommin ylöspäin.

Garter rib stitch / rikottu joustinneule:

1.krs : kaikki silmukat oikein2. krs:  1 oikein, 1 nurin
3. krs:  kaikki silmukat oikein oikein.
4. krs: kuten krs. 2 eli  1 oikein, 1 nurin (tai 2 oikein, 2 nurin).
jatka näitä neljää kerrosta.

Näin sileää oikeaa neulottu kerros ikäänkuin ”rikkoo” oikeiden ja nurjien silmukoiden muodostamat pystyrivit.


Kerro millainen on mielestäsi paras vauvanpipo tai -myssy? Löytyikö näistä suosikkisi ja miksi?


 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s