ompeluapulaiset
Käsityöläinen

Ompelijan pikku apulaiset

Ompelijan apuvälineistä tulee ehkä ensimmäisenä mieleen mittanauha, nuppineulat ja kangas-sakset. Näiden tärkeimpien lisäksi on paljon muitakin apuvälineitä, joita ilman toki tulee toimeen, mutta ne helpottavat huomattavasti ompelutyötä. Eikä niitä kerran käyttäneenä enää tahtoisi ilman olla!

Tässä ovat pikku apulaiseni:

ompeluapulaiset

Moni varmaan tunnistaa ainakin ratkojan ja pinsetit. Olen melkoinen apuväline-hifistelijä ja kokeilen mielelläni uusia. Nämä nyt esittelyssä olevat kuuluvat suosikkeihini ja voin niitä lämpimästi suositella kaikille ompelijoille.

Ratkoja

Wikisanakirjan mukaan ratkoja on henkilö, joka ratkoo jotain. Näin tosiaan tämä pikkuinen väline tekee: ratkoo saumoja!

IMG_20180518_115934.jpg

Ratkoja on englanniksi ”seam ripper” ja tällä suorastaan repäisee saumat auki. Ratkoja on korjausompelussa aivan ehdoton apuväline. Omani on Clover-merkkinen ja olen kuullut sitä kutsuttavan maailman parhaaksi. Olen samaa mieltä, sillä niin hyvin tämä istuu käteen.

Saumuriompeleen päättelijä

IMG_20180518_115950.jpg

Tällä saa helposti saumurilangat pujotettua ompeleen läpi päätellessä saumuriommelta. Päässä on jonkunlainen läppäkoukku, jolla langan nappaaminen ja pujottaminen saumuriompeleeseen sujuu helposti.

Pinsetit

IMG_20180518_120215.jpg

Pitkät, teräväkärkiset ja hieman päästä taitetut pinsetit ovat monessa kätevät. Käytän näitä eniten saumurin lankoja vaihtaessa kun pitää saada lanka neulansilmään.

Mittaliisa

IMG_20180518_120225.jpg

Minulla on näitä sekä muovisia että tämä alumiininen. Helpottaa ja nopeuttaa saumavarojen merkitsemistä kankaalle. Lisäksi hyvä apu taitteiden mittauksessa.

Liitutäytekynä

liitukynä

Tällä kynänmallisella liitutäytekynällä saa merkinnät kankaalle helposti. Täytteen liidun saa teroitettua terottimella eli sillä saa tarkkaakin jälkeä. Pakettiin kuuluu erivärisiä liituja eli jäljen saa erottumaan monenvärisissä kankaissa.

Kulmien ja saumojen avaaja

IMG_20180518_115941.jpg

Kätevä työkalu saumojen avaamiseen, painamiseen ja esimerkiksi kassien ja pussukoiden pohjan kulmien muokkaamiseen. Säästää omia sormia ja kynsiä huomattavasti!

Wonder clips

ihmeklipsit

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä ovat esittelyssä nämä kätevät ”ihmeklipsit”. Ne ovat ehdottomasti parhaat apuvälineet nahan tai muun sellaisen materiaalin ompelussa joihin ei halua neulanjälkiä. Nämä klipsit ovat kätevät myös tilkkutöissä ja sellaisissa ompelutöissä joissa on paksu kangas. Klipsin toisella puolella on mitta-asteikko, josta näkee saumavarat.

Onko sinulla ompelussasi käytössä apuvälineitä, joita ilman et tule toimeen? Olisi mielenkiintoista kuulla mielipiteesi ja kokemuksiasi!

2 vastausta artikkeliin “Ompelijan pikku apulaiset”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s