lankarulla_CAL_KAL
Käsityöläinen, neulonta, Ohjeet

KAL ja CAL – mitä ihmettä?

Ovatko lyhenteet KAL tai CAL tuttuja? Entä MKAL tai MCAL? Kaloreiden kanssa näillä ei ole mitään tekemistä… Nuo mainitut lyhenteet tulevat englanninkielestä.

KAL eli ”Knitting-A-Long” eli yhteisneulonta.
CAL eli ”Crochet-A-Long” eli yhteisvirkkaus.

Joskus näiden lyhenteiden edessä on myös kirjain M, joka tarkoittaa sanaa ”mystery” eli mysteeri. Silloin kyseessä on yhteisneulonta tai –virkkaus jossa työ edistyy vihje kerrallaan ja lopputulos näkyy vasta kun työ on valmis.

Yhteisneulonnoissa ja -virkkauksissa olen nähnyt valmistuvan sukkia, huiveja, peittoja ja jopa tyynyjä. Varmasti on vielä vaikka mitä virkattuja tai neulottuja töitä joihin en ole törmännyt. Netin syövereissä on koko ajan joku yhteisprojekti meneillään – usein monta yhtä aikaa.

Näiden somessa tapahtuvien tapahtumien ympärille saatetaan järjestää yhteisneulontaa tai –virkkausta ihan ”livenäkin” eli käsityötarvikekaupat ja lankaliikkeet järjestävät iltoja saman teeman mukaan. Tällöin voi istahtaa hetkeksi muiden kanssa neulomaan tai virkkaamaan samaa työtä ja saada vertaistukea heti paikanpäältä jos on ohjeen kanssa ongelmia.

Omat kokemukset

Oletko osallistunut yhteisneulontaan tai –virkkaukseen? Itselläni ensimmäinen yhteisneulonta eli KAL oli vuoden 2016 joulun alla, kun neuloin ensimmäiset pitkävartisen kirjoneulesukat sekä pitsineulesukat Niina Laitisen ohjeilla. Tässä yhteisneulonnassa julkaistiin sukkien ohjetta vähän kerrallaan joulukalenterityyliin Facebookissa. Tämän yhteisneulonnan tuloksena valmitui kaksi paria villasukkia jouluksi kuin itsekseen. Todella koukuttavaa puuhaa!

Vaikka neuloin sukkia yksin kotonani huomasin, että jonkunlainen ryhmäpaine vaikutti työn tekemiseen. Oli aivan ”pakko” saada päivän ohjeen verran sukkaa eteenpäin. Yhteisneulonnan Facebook-ryhmä ja Instagram- hästägit olivat avainasemassa tässä ”ryhmääntymisessä”, sillä somessa näki muiden töiden edistymistä, vinkkejä ja värivaihtoehtoja sekä saattoi itsekin julkaista kuvia omasta etenemisestään ja saada niihin kommentteja muilta osallistujilta.

Tällaiset sukat valmistuivat ensimmäisessä yhteisneulonnassa johon osallistuin:

Ohjeet Ravelryssä:
Kirjoneulesukat: Joulukalenterisukat 2016 (Niina Laitinen)
Pitsineulesukat : Jouluyöt (Niina Laitinen)

Yhteisvirkkaukseen eli CAL:iin olen osallistunut vain yhteen loppuun saakka. Tämä oli Mijo Crochetin järjestämä In Bloom CAL joka oli tammikuussa 2017. Siinä virkattiin kuuden viikon aikana jälleen vähän kerrallaan julkaistujen ohjeiden mukaan iso neliö erilaisilla virkkaustekniikoilla. Neliöstä muodostui lopulta tyyny. Innostuin tästä virkkaustyöstä niin että tein kahta työtä yhtä aikaa eri väreillä. Työt valmistuivat ihan huomaamatta kun ohjetta teki aina pienen pätkän kerrallaan. Tämä yhteisvirkkaus opetti paljon uusia tekniikoita virkkauksesta ja samalla tuli opittua uutta virkkaustermistöä englanniksi. Ohjeissa oli lisäksi hyvät vaihekuvat ja youtube-videot jotka auttoivat myös uutta opetellessa. Ohjeet löytyvät suomeksi tästä.

InBloomCAL
In Bloom CAL -tyynyt

Viime vuoden suurin yhteisvirkkaustapahtuma taisi olla Kalevala CAL, jossa oli liki 18 000 osallistujaa (YLE uutisten mukaan). Siinä virkattiin pala kerrallaan peittoja, jokainen pala oli erilainen ja suunnittelijoita oli monta, valmiiseen peittoon tarvittiin 24 palaa. Itsekin osallistuin alkuun ja muutama neliö tuli virkattua. Totesin kuitenkin, että nyt ei aika ja into riitä kokonaisen peiton tekemiseen ja jätin yhteisvirkkauksen kesken. Kauniita peittoja niistä kyllä valmistui ja somessa näkyi hienoja kuvia.

Yhteisneulonnoista täytyy mainita vielä Sukkafinlandia joka pidettiin 6.12.2017 – 14.2.2018. Tämä yhteisneulonta poikkesi aiemmista sillä että tässä osallistuminen oli maksullista. Osallistumismaksu tosin oli pilkkahinta siihen nähden mitä rahalla koin saavani ja rahat menivät hyväntekeväisyyteen. Osallistuessaan tähän yhteisneulontaan sai 7 sukkaohjetta jotka julkaistiin yksi kerrallaan. Ideana oli että sai osallistua kisaan yksin tai joukkueena keräten nopeiten valmistuneista sukista pisteitä. Itse osallistuin tähän ihan kannatuksen vuoksi ja jotta sain nuo 7 ohjetta myöhempää neulomista varten. Tämän hienon neulontakisa-KALin tuloksena oli 10 000 eur lahjoitus Punaiselle Ristille. Jään mielenkiinnolla odottamaan seuraavaa Sukkafinlandiaa!

Mistä löytää KAL- ja CAL- ohjeita?

Vaikka KAL- ja CAL -ohjeita on eniten englanniksi, löytyy niitä toki suomeksikin paljon. Parhaiten niitä löytää varmaankin somessa Facebookin kautta liittymällä ryhmään KAL & CAL Suomi – Neulo ja virkkaa mukana, jossa näistä tapahtumista tiedotetaan. Toinen hyvä paikka josta löytää KAL- ja CAL -tapahtumia on Raverly, mutta siellä taitaa ohjeet olla enimmäkseen englanniksi. Ravelryn Groups -välilehdeltä löytyy hakusanoilla useitakin ryhmiä.

Seuraava yhteisneulonta johon ajattelin osallistua on Niina Laitisen huhtikuussa alkava äitienpäiväsukkien KAL. Siinä julkaistaan neulottavaa ohjetta jo tutuksi tulleen tavan mukaan pieni pätkä kerrallaan. Ohje julkaistaan Niinan Taimitarha-Facebook-ryhmässä. Eli jos sukkien yhteisneulonta kiinnostaa kannattaa suunnata tuohon Facebook-ryhmään.

Olisi hienoa kuulla mikä oli ensimmäinen yhteisneulonta tai -virkkaus johon sinä osallistuit? Tai jos et ole vielä osallistunut niin kerro ihmeessä millaiseen yhteisneulontaan tai -virkkaukaseen voisit kuvitella osallistuvasi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s