Lumimaisema
Käsityöläinen, neulonta, Neulotut asusteet

Lomaileva käsityöläinen

Ensimmäinen talviloma yrittäjänä on takana, mutta tuliko todella lomailtua? Tuoreena yrittäjänä täytyy sanoa, että arki ja loma eivät juurikaan eronneet toisistaan, sillä emme lähteneet mihinkään reissuun. Suurin ero arjen ja loman kesken nyt oli se, että koko perhe oli koolla ja töitä piti jaksottaa sen mukaan. Onneksi olin valmistellut ennakkoon lomaviikkoa tekemällä edellisellä viikolla enemmän töitä.

Aloittaessani käsityöläisyrittäjyyden mietin, miten käy kun harrastuksesta tulee työ? Lähteekö harrastuksesta maku? Tällä hetkellä tuntuu, että työn ja harrastuksen ero on sumentunut, mutta positiivisella tavalla, sillä työ ei tunnu työltä. Toki yrittäjyydessä on – varsinkin yksinyrittäjänä – paljon sellaista pakollista työtä joka on kaukana tuotteiden valmistamisesta myyntiin, jonka koen tällä hetkellä työni ytimeksi. Yllättävän paljon työllistävät esim. kaikenlainen suunnittelu ja valmistelu, kirjanpito, nettikauppa ja sosiaalinen media.

Koen yhä vahvemmin, että käsityöläisyys on elämäntapa, siksi kaikki ylimääräinen aika pyörii jollain tapaa käsitöiden ja käsillä tekemisen ympärillä.

Pitääkö töistä päästä eroon vapaa-ajalla? Kun työ on elämäntapa – ja sitä kautta siitä nauttii – niin mielestäni työstä ei pidä päästä eroon vapaa-ajalla. Tietysti on hyvä olla muitakin harrastuksia kuin työ. Välillä täytyy irrottautua ja saada muuta ajateltavaa, jotta voi palata työn ääreelle uudella innolla. Itselläni perhe, elokuvat, lukeminen ja ulkoilu tuovat sitten sitä vastapainoa. Lenkillä voi kaiken lisäksi tulla hyviä ideoita töihin!

Koska käsityöläinen tekee lomallakin käsitöitä, mietin millainen on hyvä lomakäsityö ja eroavatko ne vapaa-ajan käsitöistä. Itselläni ne eivät juurikaan eroa toisistaan. Kummassakin tapauksessa niitä pitää olla kahdenlaisia: helppoja ja haastavia.

Matkustettaessa, kyläiltäessä tai telkkarin äärellä leffaa katsoessa tulevat kyseeseen helpot neulottavat työt. Sellaiset ”aivot narikkaan” -työt kuten tavalliset sukat, lapaset ja paljon sileää neuletta sisältävät työt.

Tämän loman helppoa käsityötä edustavat neulomani sormettomat eli kämmekkäät. Kehittelin mallin jossa sormet menevät kunnolla peittoon ja peukaloa varten on istuva kiilapeukalo. Laitan ohjeen jossain vaiheessa saataville joko tästä blogin kautta tai sitten Ravelrystä, josta löydyn LeenaHDesign -nimellä. Sain lomalla ensimmäisen käsineen valmiiksi ja toista ehdin vähän aloittaa.

IMG_20180222_163346.jpg

Testasin samalla uusien neulepuikkojen käyttöä, kuten yläkuvasta näkyy. Näissä Addin puikoissa on keskellä pieni vaijerinpätkä joka joustaa. Näillä saa sukkaa tai muuta pientä pyöröneuletta neulottua helposti kolmella puikolla – kuin neuloisi magic loop -tekniikalla ilman vaijerin siirtelyä. Näillä tulee varmasti neulottua lisää!

addicracsytrio_puikot

Haastavia töitä on useita vireillä kaiken aikaa ja niitä teen fiiliksen mukaan. Lomalla en kuitenkaan innostunut liian vaativista töistä vaan aloitin villatakin tekemisen. Tämä malli oli suunnitelmissa aloittaa jo jonkun aikaa sitten ja vihdoin tuli inspiraatio aloittaa. Aloitin Shannon Cookin Veronika Cardigan -neuletakin. Lankana on musta Dropsin Big merino -merinovillalanka. Takki muodostuu yhdestä palasta ja oli yllättävän nopeaa neulottavaa. Pääsin lomaviikon aikana puoliväliin.

IMG_20180222_163432.jpg

Toki lomalla pitää ottaa irtiotto kokonaan käsitöistä ja yrityksestä – mutta ei koko viikkoa! Talvilomaviikon aikana sain ajatukset irti töistä hyvin lasten kanssa ulkoillessa ja touhutessa. Muutaman kerran jätin myös tietoisesti illalla neuleen syrjään… joka kostautui sillä, että päivällä ”piti” neuloa enemmän.

Irtiottoa töistä tuli myös hiihtäessä. On yli 10 vuotta siitä kun oli sukset edellisen kerran jalassa!

IMG_20180221_133942.jpg

Olisi hienoa kuulla mitä sinä lukijani teit talviloimallasi? Tuliko hiihdettyä tai tehtyä käsitöitä? Pääsetkö vapaa-ajallasi irti työstä – tai haluatko päästä? Kommentoi alle kuulumisia tai ajatuksiasi vapaa-ajan, loman ja työn yhteensovittamisesta.
TallennaTallenna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s